Chokladbollar





han knåpat ihop några chokladbollar lite snabbt nu innan jag åker till pojkvännen. Hur enkelt som hellst ju, och så fruktansvärt gott. här kommer min varitant på chokladbollar!

ca 10 styckan stora
150 g smör
5 dl havregryn
1 dl corn flakes
2 dl socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1-2 msk starkt kaffe
kokosflingor

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp i smöret, och blanda väl med fingarna, om du inte använder dig av en assistent. Ha i kaffet och nyp ihop smeten till en bra konsistens. Rulla till stora bollar och vänd i kokos, och sedan är kvällsfikat fixat!

Lycka till!

Style and fun stuff



Jag är med i littledesserts tävling i samarbete med styleandfunstuff. Style and fun stuff är en nyöppnad webbutik med bakprodukter!

Chokladmakroner



Hade chokladtryffel i kylskåpet som jag behövde bli av med, så testade ett nytt recept på makroner som jag är jättenöjd med. Detta recept kommer jag absolut fortsätta köra på!

recept på chokladmakaroner:
50 g mandelmjöl
55 g äggvita
2 msk socker
90 g florsocker
2 msk kakao
10 g vaniljsocker

Om du inte använder dig av mandelmjöl, som kan vara svårt att få tag i så, så gör du som så att du skållar mandel och maler ner den väldigt fint, så du får ett mandelmjöl. Sila i florsockret och blanda i med mandelmjölet tillsammans med kakaon och vaniljsockret.

Steg två är att vispa äggvitan med elvisp. När du ser att den börjar bli ett fast skum så pytsar du i sockret, lite i tagen och vispar vidare tills du har en tjock och fast maräng. Blanda sedan i mandelsmjölsblandningen mycket försiktigt, alltså inte vispa i utan bara vända i. Men se till att det är blandat ordentligt.

Spritsa smeten på bakplåtspapper till ganska små rundlar, de ska få en slät yta när du spritsar. Låt den spritsade smeten sedan vila på bakplåtspapper i 30 minuter och därefter ska du grädda dem i mitten av ugnen i 150 grader i ca 10-15 minuter beroende på storlek. Bred på din fyllning på en makron och lägg ihop med ett lock sedan.

Fyllningen jag har i dessa är chokladtryffel. Man kan också utesluta kakaon ur receptet och istället fylla med tex. lemoncurd, sylt eller olika slags smörkrämer. Och självklart kan man använda karamellfärg om man utesluter kakaon för att få en rolig färg!

Chokladtryffel


Här kommer ett recept på chokladtryffel. Detta receptet använder vi oss utav i skolan och väligt bra, och svårt att misslyckas med. Men ahr självklart förminskat det en del, för vi gör ju stora mängder i skolan såklart.

Recept:
50 g rumstempererat smör
50 g florsocker
2,5 dl grädde
300 g choklad

Koka upp smör, florsocker och grädde till 100 C. Det ska alltså koka. Häll sedan gräddblandningen över den hackade chokladen och rör om tills den smält och du har en jämn smet. Låt den stå i kylskåp ett dygn för att helt stelna till. Svårare än så är det inte!

lycka till!

mango- och chokladmousse tårta



detta är en utav tårtorna som jag och matilda gjorde till våran vän Lina som fyller år idag (grattis!). Det är mörk chokladmousse och mangomousse i denna tårta. här kommer receptet.

det krävs vissa saker för att kunna göra en lyckad moussetårta. Du behöver bland annat en anslagsring och en minst lika hög plastremsa som du klär insidan av ringen med, så tänk efter innan du bestämmer dig för att baka denna!


till mörkchokladmousse:
100 g mjölk
200 g choklad
300 g grädde

du behöver också 2 ljusa bottnar

Smält chokladen tills den är mycket het. Tillsätt sedan mjölken försiktigt i chokladen under ständig vispning tills det har blivit slätt. Vispa sedan grädden ganska lös men inte för lös och blanda i choklad-mjölken i grädden och rör om tills det har blivit en jämn och fin mousse.
Stansa ut bottnar ca 2 cm mindre än själva anslagsringen på en plåt med bakplåtspapper. (om du har en liten frys som jag, så välj då istället en bricka med bakplåtspapper så du får in den i frysen). Klipp sedan en plastremsa som räcker till att klä hela anslagsringens insida och lite omlott. Fyll upp till hälften med chokladmoussen och ställ in i frysen medans du gör mangomoussen.

till mangomousse:

375 g mangopure (köp frysta mangobitar)
100 g florsocker
5 st gelantinblad
500 g grädde

Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa sedan grädden löst, lite lösare än den du vispade till chokladmoussen. Koka upp hälften av puren tillsammans med florsockret. (här kokar du upp hälften av de frysa mangobitarna och kör med en stavmixer för att få en slät pure, och låter andra hälften vara fryst). Under tiden du kokar upp purén så mixa ner den frysta mangon till en slät pure också. När första delen purén kokar så kramar du ur vattnet ur gelantinbladen och rör ner dem så de smälter i den varma puren. Tillsätt sedan efter den andra hälften (kalla purén) som du precis mixat. Då svalnar blandningen och du kan sedan tillsätta blandingen i den halvvispade grädden. rör om ordentligt tills det blir en slät mangomousse. Ta fram den påbörjade tårtan ur frysen och lägg på en till botten och fyll sedan andra hälften av tårtan med mangomoussen.

Förvara i frysen tills du ska ha den och flytta över till kylskåp någon timme innan servering.

lycka till!

mango och chokladmousse



har idag med min vän matilda gjort två moussetårtor till vår vän lina som fyller år imorgon, hon önskade en mango mousse och chokladmousse tårta, och fick över lite av vardera mousserna så spritsade i det i ett glas och så blev det en perfekt efterrätt! recept på mousserna kommer upp imorgon när jag lägger ut det tillsammans med tårtorna, så kika in då!

Pizza



idag tog jag initativet att göra pizza till middag. Lite extra gott när det är hembakat tycker jag, och inte alls svårt! vill dela med mig av två recept, ett med jäst och ett utan. Det utan jäst är faktiskt också riktigt gott!

Pizzadeg med jäst:
25 gram jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
5-7 dl vetemjöl

Värm upp vatten till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll över lite av vattnet över jästen och rör runt tills det är upplöst.
Häll i resten av vattnet och tillsätt salt och olja.
I med vetemjölket, lite i taget. Rör ordentligt tills det blir en fin deg.
Låt jäsa i cirka 45 minuter under bakduk.
När degen är färdigjäst så kavla ut på mjölat bord och gör pizzor av. Blir ca 4 stycken pizzor. Ha på tomatsås och sedan valfri fyllning. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Pizzadeg utan jäst:

3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
25 gr. margarin
1 1/2 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen.
Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop degen.

Låt degen vila en stund i kylen innan du kavlar ut den och placerar den på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg på din favoritfyllning och grädda i 225 grader i 15 minuter.

 

lycka till!


Rasberry cupcakes



Idag fick det bli halloncupcakes, tänkte från början göra med blåbär, men det visade sig bara finnas hallon i frysen, men det blev också kanon. Anledningen var att jag ville pröva mina nya tyllar som jag beställde för ett tag sedan!

Recept:
125 g smör
1 ägg
2 dl mjölk
4 ½ dl mjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
ca 2 dl hallon

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. smält sedan smöret och ställ åt sidan så det svalnar. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vispa sedan ner mjölken i det smälta smöret och därefter ägget också. Blanda sedan mjölk-smör-ägg blandningen försiktigt med de torra ingredienserna. Se till att inte ha kvar några mjölklumpar. Fyll sedan muffinsformar som står i en muffinsplåt till hälften för dessa sväller mycket. Tryck sedan ner några hallon i varje form. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Rasberry frosting:

50 g mjukt smör
100 g cream cheese
6 dl florsocker
1-2 msk hallonpure.

Börja med att göra hallonpure genom att värma frysta hallon i en kastrull och mosa sedan igenom dem i en sil så du får en pure. Vispa sedan ihop smöret med cream cheesen och därefter ska du blanda i puren. Blanda sist i florsockret, där du mest ska kolla efter den konsistens du själv vill ha på frostingen, 6 dl är bara ett riktmått.


Lycka till!


Chocolat chip cookies



letade fram ett gammalt recept på chocolat chip cookies, och måste rekomendera detta recept varmt till kakälskaren och chokadälskaren. Underbara kakor, vad mer behöver jag säga?

Recept:
300 g smör
2 1/4 dl socker
2 ½ dl brun farin
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
250 g grovhackad choklad, vit eller mörk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa under tiden ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i den smälta smöret och vispa ihop ordentligt.
Blanda sedan i restrerande ingridienser förutom den hackade chokladen. Förtsätt blanda tills smeten blir seg och går att rulla bollar av (den ska fortfarade vara kladdig)
Sen blandar du sist i den hackade chokladen och rullar bollar av smeten som du plattar ut något på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kakorna ska då ha flytit ut till platta runda kakor men de ska fortfarande vara något svällda. De blir nämligen inte helt platta förrän du tar ut dem ur ugnen och svalnar.
Låt kakorna sedan svalna på plåten innan du flyttar dem till ett förvaringsställe, eftersom det är så lätt att dem annars rasar isär. Förvara i burk eller plastpåse.

Lycka till!


Lemoncurd cupcakes



blev otroligt sugen på att göra italiensk maräng, för det är så gott på citronpajer. Men eftersom jag är en sucker för cupcakes så blev det istället citroncuppisar med italiensk maräng på!

recept på citronmuffins:

120 gram smör
2,5 dl socker
2 ägg
Skalet av 2 citroner
Saften av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
180 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lite, lite salt

Sätt ugnen på 180 grader och ställ formar i en muffinsplåt. Muffinsplåten är bra för att slippa att formarna viks ut av smeten, och du får alltså mycket mycket finare muffins om du använder dig av en sådan.

Vispa smöret och sockret med en elvisp på högsta nivå så det blir riktigt ordentligt vispat.
Knäck i ett ägg i taget och vispa ordentligt emellan, så det blir en jämn smet.

Ta sedan fram ett rivjärn och riv det yttersta skalet som är gult av 2 citroner, och pressa sedan en av citronerna i en separat skål för att inte få ner kärnor i smeten, pressa i antingen en juicepress eller så går det lika bra att ta en gaffel och vrida om tills all saft är ute. Ner med citronskalet i smeten och sedan saften av en citron och även vaniljsockret och kör någon minut med elvispen.

Ta sedan fram en till bunke, där du blandar mjöl, bakpulver och salt och häll sedan i hälften av mjölet och kör med elvispen till smeten går ihop igen. Tillsätt sedan hälften av mjölken och fortsätt vispa. Ha sedan i sista delen av mjölet och vispa ytterligare och därefter sista delen av mjölken, och vispa igen, till en klumpfri, jämn smet.

Ha i smeten i formarna, jag brukar ha i 75 procent i formarna för att de ska resa sig lagom.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter, de ska få lite färg och kom ihåg att prova med en provsticka, eftersom det är så olika från ugn till ugn. När provstickan kommer ut utan att det fastnat kladd på den, är muffinsen klar!

Låt svalna något och ta sedan ut dem ur muffinsplåten för att sedan svalna helt på galler.

 

För att få en extra touch på cupcakesen har jag fyllt dem med lemoncurd. Lemomcurd är otroligt enkelt att göra själv, vilket jag har gjort, men självklart går det bra med köpt om man inte orkar (men jag tycker det är lite roligare att göra en egen, och något godare!)

Recept på lemoncurd (självklart blir detta receptet mer än vad man behöver för att fylla cuppisarna, men jag föreslår att göra hela det angivna receptet och spara curden som blir över i en burk i kylen, väldigt gott att ha på mackor, eller använd en annan gång till något annat bakverk, den håller länge i kylen)

Så ta en äppelpipa (en sådan som man sticker ut kärnhuset på äpplet med) och stick ut ett hål i mitten på muffinsarna och fyll dem med lemomcurd!

Tillsist gör du en italiensk maräng (men gör bara halva receptet!) och spritsar eller kladdar på på cuppisarna och avslutar med att bränna med en gasbrännare för att marängen ska få en fin färg!


Italiensk maräng



Italiensk maräng är en variant på maräng som är god att ha på syrligare bakverk som citronpajer, eller som jag gjort ovan, som topping på lemoncurdcupcakes.


termometer
330 g strösocker
100 g vatten
150 g äggvita

Vispa äggvitan och 30 gram av sockret till ett hårt skum. Koka upp restrerande sockret (300 g) med 100 g vatten (1 dl). Koka tills sockerlagen når 118 grader, var redo med termometern när sockerlagen börjar koka. När sockerlagen nått 118 grader så häll den långsamt i en jämn stråle i äggvitan, under vispning på låg nivå. när all sockerlag är nervispad, vispa sedan på medelnivå med elvispen tills marängen blivit kall (ett bra tag alltså).

Bred eller spritsa på ett bakverk och bränn sist med gasolbrännare litegrann tills marängen får en fin färg.
Lycka till!


Lemoncurd



Lemoncurd passar till mycket, om man inte begränsar sig. Supergott på mackan, och också jättegod att göra pajer på, eller fylla cupcakes med osv. Det är också otroligt enkelt att göra själv och blir så mycket godare än att köpa från affären.

Recept:
2 ägg
4 dl florsocker
2 citroner
75 g smör

Riv skalet av 2 citroner
Blanda 1 dl citronsaft, citronskalet, florsocker och äggen i en kastrull
Värm blandningen tills den tjocknar (den får inte koka!)
Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret, rör till en slät smet och låt svalna
Svårare än så är det inte! När den svalnat så häll i en burk och förvara i kylskåpet!
Lycka till!


Vaniljfyllda chokladkakor



Första receptet jag delar med mig av är vaniljfyllda chokladkakor! Väldigt enkla och göra och blir supergoda och lite lyxigare än vanliga kolakakor.

ca 20 kakor
ugn 175 grader 8-10 minuter

kakor:
1 ½ dl socker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg, lätt uppvispat

fyllning:
50 g smör
2 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Böra med att blanda alla de torra ingridienserna och rör sedan ner smöret och därefter det uppvispade ägget. Sedan ska du göra ungefär 40 runda platta kakor, genom att antingen forma degen till en cylinder och skära bitar, eller genom att kavla ut försiktigt till några millimeters tjocklek och sedan stansa ut, själv valde jag att stansa ut mina kakor för det ser snyggast ut och de blir lika stora. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspappet på och grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Under tiden så kan du röra ihop ingridienserna till fyllningen. Då blandar du helt enkelt alltihop, det blir lättast om smöret är rumsvarmt! När kakorna är klara och svalnat så bred eller spritsa ut smeten på hälften av kakorna, och lägg andra hälften som lock. Svårare än så är det inte! Lycka till och hoppas du kommer tycka om dem lika mycket som jag gör!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0