Trattisar






Har varit i skogen med vovvarna och passade på att kolla efter svamp. Om det fanns! och då plockade vi bara i ca 40 minuter! Så kul att plocka svamp!

Lilla My

Hej! Har fullt upp just nu då jag och min klasskompis har startat upp UF-företaget Goda Baktankar och är i full gång med provbak osv. Men här är en tårta jag gjorde i skolan i veckan. Är inte jättenöjd, men det var min första figurtårta trots allt så man kan inte sätta för höga krav på sig själv heller!



Mousse










Här kommer recept på mousse!
Om du ska göra moussetårtor så räcker dessa recept till halva tårtor, alltså kan du med fördel använda dig av två mousser för att få en fin smakkobination. Annars går moussen också utmärkt att fördela i glas!

Vit och mjölkchokladmousse:

175 g choklad
375 g grädde

Vispa grädden väldigt lös. Smält chokladen så att den blir mycket het och rör sedan samman till en jämn smet.


Mörkchokladmousse:
100 g mjölk
200 g choklad
300 g grädde

Vispa grädden lite hårdare än den ska vara till den vita moussen, men fortfarande lös. Är den för hård kommer det att skära sig. Smält chokladen så den blir mycket het, tillsätt mjölken försiktigt och rör till en jämn smet. Vänd ner chokladsmeten i grädden och rör till en jämn smet.


Fruktmousse:
375 g puré
100 g florsocker
5 st gelatinblad
500 g grädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden löst. Koka upp hälften av purén tillsammans med allt socker. När det kokar, så ta av ifrån plattan så krama ut gelatinet och rör ner det. Rör i resten av den frysta purén så att blandningen svalnar. Vänd sist ner i den halvvispade grädden till en jämn smet.



Semifreddo




efter en vecka i Malta med heltaskiga desserter, så fick jag baksug direkt när jag kom hem, och passande nog har mamma hästkurs i helgen så jag fick stå för efterrätten. Det blir semifreddo till efterrätt som är en italiensk glassdessert, och möjligen den enklaste desserten som finns att slänga ihop, och så jäkla god också! Jag har använt mig av jamie olivers variant, som jag ätit en gång förut och den var super! man kan ju självklart variera detta recept efter sin egen smak, som att byta ut hallonen mot andra bär, eller byta ut daimen mot annat chokladgodis, det är helt upp till din smak och fantasi.


Jamie Olivers Semifreddo,10 pers.
4 stora ägg
1 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 stor handfull rostade mandelspån
3 st dubbeldaim
2 nävar krossad maräng
2 paket djupfrysta hallon, finhackade

Börja med att skilja äggens gulor och vitor, och vispa vitorna till ett hårt skum, och vispa äggorna med sockret tills de är vita och pösiga. Vispa därefter grädden i en stor bunke (tro mig, det kommer behövas) Vänd ner mandeln, godiset, marängen, hallonen och vitorna och gulorna i den vispade grädden. Häll smeten i en lämplig form, förslagsvis en springdform, och frys i 2 timmar, innan den är redo att serveras.

lycka till!


RSS 2.0