Lemoncurd cupcakes



blev otroligt sugen på att göra italiensk maräng, för det är så gott på citronpajer. Men eftersom jag är en sucker för cupcakes så blev det istället citroncuppisar med italiensk maräng på!

recept på citronmuffins:

120 gram smör
2,5 dl socker
2 ägg
Skalet av 2 citroner
Saften av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
180 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lite, lite salt

Sätt ugnen på 180 grader och ställ formar i en muffinsplåt. Muffinsplåten är bra för att slippa att formarna viks ut av smeten, och du får alltså mycket mycket finare muffins om du använder dig av en sådan.

Vispa smöret och sockret med en elvisp på högsta nivå så det blir riktigt ordentligt vispat.
Knäck i ett ägg i taget och vispa ordentligt emellan, så det blir en jämn smet.

Ta sedan fram ett rivjärn och riv det yttersta skalet som är gult av 2 citroner, och pressa sedan en av citronerna i en separat skål för att inte få ner kärnor i smeten, pressa i antingen en juicepress eller så går det lika bra att ta en gaffel och vrida om tills all saft är ute. Ner med citronskalet i smeten och sedan saften av en citron och även vaniljsockret och kör någon minut med elvispen.

Ta sedan fram en till bunke, där du blandar mjöl, bakpulver och salt och häll sedan i hälften av mjölet och kör med elvispen till smeten går ihop igen. Tillsätt sedan hälften av mjölken och fortsätt vispa. Ha sedan i sista delen av mjölet och vispa ytterligare och därefter sista delen av mjölken, och vispa igen, till en klumpfri, jämn smet.

Ha i smeten i formarna, jag brukar ha i 75 procent i formarna för att de ska resa sig lagom.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter, de ska få lite färg och kom ihåg att prova med en provsticka, eftersom det är så olika från ugn till ugn. När provstickan kommer ut utan att det fastnat kladd på den, är muffinsen klar!

Låt svalna något och ta sedan ut dem ur muffinsplåten för att sedan svalna helt på galler.

 

För att få en extra touch på cupcakesen har jag fyllt dem med lemoncurd. Lemomcurd är otroligt enkelt att göra själv, vilket jag har gjort, men självklart går det bra med köpt om man inte orkar (men jag tycker det är lite roligare att göra en egen, och något godare!)

Recept på lemoncurd (självklart blir detta receptet mer än vad man behöver för att fylla cuppisarna, men jag föreslår att göra hela det angivna receptet och spara curden som blir över i en burk i kylen, väldigt gott att ha på mackor, eller använd en annan gång till något annat bakverk, den håller länge i kylen)

Så ta en äppelpipa (en sådan som man sticker ut kärnhuset på äpplet med) och stick ut ett hål i mitten på muffinsarna och fyll dem med lemomcurd!

Tillsist gör du en italiensk maräng (men gör bara halva receptet!) och spritsar eller kladdar på på cuppisarna och avslutar med att bränna med en gasbrännare för att marängen ska få en fin färg!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0