mango- och chokladmousse tårta



detta är en utav tårtorna som jag och matilda gjorde till våran vän Lina som fyller år idag (grattis!). Det är mörk chokladmousse och mangomousse i denna tårta. här kommer receptet.

det krävs vissa saker för att kunna göra en lyckad moussetårta. Du behöver bland annat en anslagsring och en minst lika hög plastremsa som du klär insidan av ringen med, så tänk efter innan du bestämmer dig för att baka denna!


till mörkchokladmousse:
100 g mjölk
200 g choklad
300 g grädde

du behöver också 2 ljusa bottnar

Smält chokladen tills den är mycket het. Tillsätt sedan mjölken försiktigt i chokladen under ständig vispning tills det har blivit slätt. Vispa sedan grädden ganska lös men inte för lös och blanda i choklad-mjölken i grädden och rör om tills det har blivit en jämn och fin mousse.
Stansa ut bottnar ca 2 cm mindre än själva anslagsringen på en plåt med bakplåtspapper. (om du har en liten frys som jag, så välj då istället en bricka med bakplåtspapper så du får in den i frysen). Klipp sedan en plastremsa som räcker till att klä hela anslagsringens insida och lite omlott. Fyll upp till hälften med chokladmoussen och ställ in i frysen medans du gör mangomoussen.

till mangomousse:

375 g mangopure (köp frysta mangobitar)
100 g florsocker
5 st gelantinblad
500 g grädde

Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa sedan grädden löst, lite lösare än den du vispade till chokladmoussen. Koka upp hälften av puren tillsammans med florsockret. (här kokar du upp hälften av de frysa mangobitarna och kör med en stavmixer för att få en slät pure, och låter andra hälften vara fryst). Under tiden du kokar upp purén så mixa ner den frysta mangon till en slät pure också. När första delen purén kokar så kramar du ur vattnet ur gelantinbladen och rör ner dem så de smälter i den varma puren. Tillsätt sedan efter den andra hälften (kalla purén) som du precis mixat. Då svalnar blandningen och du kan sedan tillsätta blandingen i den halvvispade grädden. rör om ordentligt tills det blir en slät mangomousse. Ta fram den påbörjade tårtan ur frysen och lägg på en till botten och fyll sedan andra hälften av tårtan med mangomoussen.

Förvara i frysen tills du ska ha den och flytta över till kylskåp någon timme innan servering.

lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0